logo Vrije Universiteit

Landelijke onderzoeksprojecten naar belangrijke factoren in de psychosociale ontwikkeling, sociale netwerken,

partnerschap en (aanstaand) ouderschap van jongeren

en jongvolwassenen met een visuele beperking

U bent hier: start > toekomstnota

 

 

 

 

 

   Start

 

   Toekomstnota

 

   Project Verder Kijken/Looking further

 

   Ouderschap

 

   Onderzoeksachtergrond

 

   Publications

 

   Presentaties

 

   Contact

 

   Links

Toekomstnota

 

Op het onderzoeksproject van Sabina Kef dat van 2003 tot 2006 uitgevoerd werd, volgde in 2006/2007 een implementatieproject dat wederom gefinancierd werd door InZicht van ZonMw. Ook de Vrije Universiteit en Visio droegen bij in de kosten. Informatie-overdracht stond in deze implementatie fase centraal. De laatste fase van het project bestond uit het opstellen van een toekomstnota ďOndersteuning door verder te kijkenĒ.

In een focusgroep bestaande uit vertegenwoordigers van alle instellingen voor begeleiding en onderwijs aan personen met een visuele beperking in Nederland, waaronder ook een respondent uit de groep jongvolwassenen met een visuele beperking, is de opzet van de toekomstnota besproken. Dr Mathijs Vervloed (RUN) was bij de focusgroep bijeenkomst als deskundige en lid van de begeleidings-commissie bij het voorgaande onderzoek, aanwezig. Het eerste ingrediŽnt voor de toekomstnota vormen de onderzoeksresultaten van het totale onderzoeksproject ĎVerder kijkení met de daaruit voortvloeiende aanbevelingen. De gouden tips (oneliners) uit de seminars over concrete wensen/voorstellen voor een integrale werkwijze in de begeleidingscontacten in de adolescentie en jongvolwassenheid bij personen met een visuele beperking, vormen het tweede ingrediŽnt van de nota.Het derde ingrediŽnt zijn de rijke praktijkervaringen en inzichten van de enthousiaste en betrokken focusgroep deelnemers. Zo zijn talrijke aandachtspunten geformuleerd voor jonge mensen met een visuele beperking, hun familieleden, de professionele ondersteuners en de instellingen waar zij werken, en voor burgers in de maatschappij.

We hopen dat de inhoud van deze toekomstnota anderen zal inspireren om op een moderne integrale en unieke wijze met de ondersteuning van personen die blind of slechtziend zijn bezig te gaan of bezig te blijven. De focusgroep deelnemers ondersteunen de hier beschreven ideeŽn en aandachtspunten, en zullen waar mogelijk in hun eigen werksetting hier ook concreet vorm aan proberen te geven. Onderzoekers willen hieraan graag hun steentje bijdragen, door het verzamelen en toetsen van kennis.

Klik hier voor de volledige tekst.

 

 
   

 

Logo ACK

laatst bijgewerkt 26 juli 2011

Webdesign Regina